CONTACT

Adres: Laanstraat 124, 3743 BJ Baarn
Email: info@clubhuysbaarn.nl

‘Zzp’ers moeten minimaal 25 euro per uur verdienen’

‘Zzp’ers moeten minimaal 25 euro per uur verdienen’

Er komt een nieuw minimumtarief voor iedereen die als zelfstandige werkt: 16 euro per uur is wat je minimaal mag vragen voor een klus. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Zo wordt er nu gepleit voor een minimumtarief van 25 euro per uur door vakbond FNV. Zij stellen dat zelfs 18 euro nog te weinig is. Maar 25 euro? Dat is iets wat veel zzp’ers (helaas) nog lang niet krijgen.

Zelfstandigen met een laag uurtarief werken vooral bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer. De meesten van hen verdienen nog minder dan een tientje per uur. Volgens de berekeningen van het kabinet houden zzp’ers genoeg geld over om van te leven als zij 16 euro per uur vragen. Zo kunnen ze zich ook goed verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Nederland telde in 2018 bijna 1,1 miljoen zzp’ers, dus dit is belangrijk nieuws voor velen onder ons.

Dat er een minimumtarief komt voor zzp’ers, vindt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen ‘een goede zaak’, zo schrijft het AD. “We kennen al een wettelijk minimumloon voor mensen in loondienst. Het is logisch dat je, om de kwetsbare zelfstandigen te beschermen, ook een ondergrens vaststelt voor deze groep.” Zo zullen zzp’ers minder snel worden ingehuurd door bedrijven om een klus gratis te doen of voor een veel te laag tarief, met als dreigement dat ze anders ‘wel iemand vinden die het gratis doet’.

Het minimumloon als je in dienst bent geldt vanaf 21 jaar. Werk je fulltime, dan verdien je als je 21 jaar of ouder bent minimaal € 1635,60 per maand. Dat komt neer op 75 euro per dag: ongeveer 5 uurtjes werken voor de zzp’er. Maar die heeft nog genoeg extra kosten, zoals zelf een pensioen opbouwen en vakantiegeld opzij zetten. Vandaar dat een uurloon van 20 euro voor de zelfstandigen zeker geen ongepaste vraag is.

Bron: AD

Tags:
,